VISITEU EL NOU BLOC « ELS PLAERS DE LA NATURA » Tot sobre la Mare Natura....................................................VISITEU EL NOU BLOC « ELS PLAERS DE LA NATURA » Tot sobre la Mare Natura....................................................

4 de maig del 2012

LA CUINA JUEVA

LA CUINA JUEVA

Pastrami
1 PRELIMINARS
3 RECEPTES-2ons. PLATS
4 RECEPTES-POSTRES
5 GENERALITATS





CELEBRACIONS JUEVES i la seva GASTRONOMIA
La majoria de les seues festes se celebren amb un dinar especial: la circumcisió, la bar misvá, la fi dels estudis ... Tot es celebra amb un banquet, i fins i tot els duels tenen la seva pròpia gastronomia.

EL SABATH
Durant aquest dia festiu no es pot encendre el foc ni cap altre aparell elèctric, però sí que pot fer-se el divendres abans de les dotze de la nit i mantenir aquest foc amb una cassola i menjar fins a acabar el dissabte, per això els únics aliments calents que es poden prendre són els que s'han posat abans a cuinar, o els que es posin en un termo que també estan permesos, potser per això el dinar del dissabte per excel·lència és l'adafina: un tipus d'olla (els ingredients són cigrons , patates, moniatos, carn, ous, ossos, cebes i espècies variades). En el sopar l'aliment oficial és el peix. També les amanides de vegetals. La hala és el pa típic.
ANY NOU
Cada aliment té una simbologia:
El dàtil es pren amb el prec que concloguin els mals.
La poma amb mel o sucre simbolitza el desig d'un any dolç.
La ceba o porro, la carbassa, grans de fonoll, la magrana i el cap de xai, en record de l'episodi del sacrifici del patriarca Isaac.
Els jueus asquenazites acostumen a prendre només poma amb mel i magrana.
La hodra (sopa de les set verdures), el be rostit, el pollastre en diferents variants, els pastissets de patata, el rèmol al forn, els massapans i els dolços d'ametlles són alguns dels plats típics sefardites.
YOM QUIPUR, (Dia del Perdó o de l'Expiació)
El pollastre i els dolços són els més freqüents en els sopars anterior i posterior al dejuni del Yom Qupur,
brou de pollastre amb fideus, pollastre rostits, la almoronia (pollastre al forn amb albergínies), les truites i soufflés de patata solen ser la base d'aquesta cuina, una mica més lleugera per preparar l'estómac i per recuperar-lo.
Els dolços, es prenen en concloure el dejuni i abans de començar el sopar "salat". Els habituals són el letuario de codony o most, les fijuelas i el pa dolç, entre els Sefardites de la Mediterrània oriental hi ha algunes begudes com el Ayran (amb iogurt), la granadina, la pepitada, la llimonada ...
PÉSAH (PASQUA)
¡Dolç ho visquis! és la frase que es diu a la comunitat hebrea quan es regala un dolç.
En la cerimònia de celebració presideix la taula una safata on es col·loquen menges simbòliques:
Tres pans àzims (Masot, ja que no es pot menjar cap massa fermentada), herbes amargues (maror, que simbolitzen les amargors dels jueus a l'esclavitud d'Egipte), un os amb carn rostida (zeroa, en record del xai que es sacrificava al Temple), pasta dolça (el haróset, que rememora l'argamassa que els jueus havien de fabricar per fer els maons de les ciutats del faraó), un ou dur i algunes altres verdures, s'ha de beure més quatre copes de vi. Una del menjars típics és la sopa de boles de massa. De dolços, pa de pessic de nous o ametlles sense fermentar, palebes, letuario de llimona, flam de taronja, bunyols ...
TIMIMONA
És el vuitè dia després del Pésah, en què és tradicional visitar les cases de familiars i amics. Es posa una taula, que simbolitza l'entrada del pa a casa. En el seu centre es posa una font amb farina i 5 beines de faves a les que envolten un peix sencer cru, un recipient ple de llevat, un got de llet, safates amb pastissos i merengues i un plat d'enciam. Abans de sortir d'una casa, els amfitrions ofereixen als seus hostes una fulla d'enciam mullada en mel, en contrast amb les herbes amargues de l'Pésah, desitjant una "bona sortida de Pasqua".
PURIM (Commemoració de la Salvació Miraculosa dels jueus a Pèrsia)
A la festa més alegre del calendari jueu, se celebra un banquet i hi ha obligació de regalar safates de dolços a familiars i amics. El costum és prendre menú sense carn i estan permesos els excessos en el menjar i beure.
SABUOT (PENTECOSTA, La revelació de la Llei de Moisès al Sinaí)
Es realitzen menjars elaborats amb llet, entre els asquenazites destaquen els blitzs (creps farcits) i el kreplach de formatge (pastís de formatge), i entre els sefardites, els jarabullos, dolç d'ametlla, massa i ou, els pastissets de formatge, les burecas de formatge, les fritades de porro o albergínia, la mussaca d'albergínia i formatge, les mandonguilles de peix amb salsa de llimona i ou.
EN ELS DUELS
La Halajá regula els àpats en els 7 dies de dol, els primers dies els familiars i amics són els encarregats de preparar els àpats de les persones de dol, quan es torna de l'enterrament és tradicional menjar ous durs i llenties com a signe d'humilitat, durant la resta dels set dies (excepte el Sabath), està prohibit menjar carn

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada