VISITEU EL NOU BLOC « ELS PLAERS DE LA NATURA » Tot sobre la Mare Natura....................................................VISITEU EL NOU BLOC « ELS PLAERS DE LA NATURA » Tot sobre la Mare Natura....................................................

27 d’abril del 2012

FORMATGES DE LES ILLES BALEARS

FORMATGES DE LES ILLES BALEARS

MAÓ (MAHÓN)
Els Formatges Mahón-Menorca DOP, son formatges de pasta premsada. S'elabora gairebé exclusivament amb llet de vaca de la raça Frisona, però s'admet l'addicció de llet d'ovella fins a un màxim del 5% del total, utilitzada sobretot en la pràctica tradicional, forma paral·lelepipèdica, amb cantonades i arestes arrodonides. Per elaborar-los es fa servir llet recent munyida de les vaques autòctones i un mètode de tradició mil·lenària Després, el vent, la humitat i la llum de Menorca s'encarreguen de proporcionar el seu sabor peculiar, intens i inconfusible, que s'ha convertit en l'atribut més valorat pels consumidors. Dins del que és el marc de la D.O.P., es distingeixen dos tipus (els dos tenen en comú els mateixos processos bàsics, però amb certes diferències que repercuteixen en les característiques del producte final):


Formatge Mahón-Menorca: quan la llet és sotmesa a algun tractament de conservació, com ara la refrigeració i / o pasteurització.
Formatge Mahón-Menorca artesà: fet amb llet acabada de munyir i que no ha estat sotmesa a cap tipus de tractament de conservació.

Atenent al grau de maduració, la denominació d'origen, empara les següents varietats:
• Tendre
Suau. El seu color és blanc-groguenc, amb una escorça poc desenvolupada, tou i elàstic. D'aromes làctics amb lleu record a mantega i un lleuger toc acídul. (21-60 dies).
• Semicurat
Característic i inconfusible. L'escorça de color ataronjat (o bru si és artesà). De pasta ferma i tall fàcil, de color ivori groguenc, té un nombre variable d'ulls de mida petita, repartits de forma irregular. Amb gust i aromes làctics més evolucionats, amb persistència bucal mitjana, (2-5 mesos).
• Curat
Una delícia per als amants del formatge. La seva textura més ferma i dura, és menys elàstic, i en estats avançats de curació, trencadís fent-se escates al tallar-lo. Gust i aromes molt evolucionats, complexos i intensos, amb una persistència bucal llarga, sol aparèixer la sensació picant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada