VISITEU EL NOU BLOC « ELS PLAERS DE LA NATURA » Tot sobre la Mare Natura....................................................VISITEU EL NOU BLOC « ELS PLAERS DE LA NATURA » Tot sobre la Mare Natura....................................................

17 d’octubre del 2011

CARAGOLS A LA GORMANDA i ALTRES RECEPTES

Cargols a la Gormanda (Ingredients per a 4/6 persones)
1½ Kg. Cargols.
200 gr  de Pernil salat ó (100 gr. de cansalada i 100 gr. pernil salat, a daus).
1 Ceba, 1 Bitxo, 150 gr  de Farina, Llorer, Farigola, Sal, Pebre i Oli.
Opcional: 1 copeta de vi blanc sec o conyac.
Picada d'all i julivert: Agafar 4 dents d'all pelats, sal, julivert, oli i passar-ho tot pel vas triturador.
Elaboració cargols:
Rentar els cargols amb aigua freda diversos cops fins que quedin nets del tot, retirar els que puguin estar morts. En una olla posarem els caragols a bullir amb la sal (al gust), el pebre, la farigola, el bitxo i les fulles de llorer. Per tal de que els caragols no s'amaguin dintre la closca els "enganyarem", els posarem amb aigua freda al foc fluix, i gradualment pujarem la intensitat del foc fins a la meitat. Els bullirem durant 20 minuts o mitja hora segons la mida del caragol. Anar escumant els residus de l’aigua.
Mentrestant en una cassola de fang posarem a fregir els alls i la ceba tallada ben petita. Quan estigui ben daurat agregarem la cansalada tallada en tires gruixudes i el pernil. Remenem durant uns 2 o 3 minuts. incorporem els caragols escorreguts. Li afegim el vi o conyac. Durant els últims 5 minuts afegirem la farina poc a poc per tal de lligar el plat. Quan s'hagi fet una massa se li aboca poc a poc les cullerades de picada d'all i julivert.. Quan hagi reduït servir-los amb un bon vi negre jove.
La recepta mes clàssica:
Rentar els cargols amb aigua freda diversos cops fins que quedin nets del tot, retirar els que puguin estar morts. En una olla posarem els caragols a bullir a l’olla molt calenta, per tal de que els caragols comencin a treure la seva baba per tal de refrescar-se, i així aconseguirem que es facin amb la seva baba. Remenant sempre perquè es coguin tot iguals. Hi posarem la sal quasi al final de la cocció, així com l’oli i el pebre o el bitxo segons el gust de cadascú, baixarem el foc i els courem fins que ja estiguin cuits, aproximadament uns 20/25 minuts segons la mida del caragol, i que s’hagi evaporat tota la baba i només quedi una mica de crosta a la closca (jo hi afegeixo un cop de farina, i així queda mes crosta). Preparar un bon allioli i a gaudir (es una recepta molt senzilla però es potser la mes coneguda)

A continuació faig un repàs de receptes no gaire comunes, com ho son els Caragols a la Gormanda, a la Llauna, a la Brutesca, etc.., però que han estat extretes del suplement dominical del diari “Segre”, amb motiu del Aplec del Caragol a Lleida 2011.

Amanida de caragols a les herbes i mató (Ingredients per a 4 persones)
48 caragols, oli d'oliva
1,5 litres de brou
4 bocins de mató de 100 g
1 gra d'all, fonoll, alfàbrega, api, julivert, sal i pebre
Preparació: Renteu els caragols. Renteu el fonoll i talleu-lo en rodanxes. Bulliu el brou amb el fonoll i els caragols durant una hora. Quan estiguin cuits, retireu-los del foc i deixeu-los reposar al brou una hora més. Traieu els caragols, separeu la part comestible i reserveu-ho. Fregiu les herbes uns instants. Munteu el plat posant el mató, les herbes, els caragols i la salsa verda feta amb julivert.

Caragols marinats (Ingredients per a 4 persones)
1 kg de caragols,
4 anxoves,
oli d'oliva, mig got de vi blanc, vinagre,
2 grans d'all, pebre, julivert, fulles d'alfàbrega, sal.
Preparació: Prepareu els caragols i traieu-los la part comestible de la closca. En una cassola, poseu-hi 3 cullerades d'oli, daureu l'all i el julivert ben picats, afegiu-hi les anxoves picades i els caragols prèviament reservats. Ofegueu- ho tot uns minuts i mulleu-ho amb el vi blanc i el vinagre. Quan el líquid s'hagi evaporat, salpebreu-ho i deixeu-ho coure uns parell de minuts més.

Caragols farcits a l'alabesa (Ingredients per a 4 persones)
1 kg. de caragols
300 gr. de bolets de Sant Jordi
100 gr. de pernil, 100 gr. de xoriço i cansalada
Ceba, porro, pebrot 'xoricer', pastanaga, tomata, julivert, llorer i bitxo
Oli d'oliva, sal.
Preparació: Netegeu els caragols i poseu-los a coure afegint-hi la pastanaga, porro, julivert, ceba i llorer. Deixeu-ho coure tot plegat durant dos hores. Quan estiguin ben cuits, reserveu part del brou de cocció i trèieu la carn del caragol de les closques. Farciu-les amb la carn del caragol, uns bocins de bolets i uns de pernil. Feu la salsa a part en una cassola amb una mica d'oli, posant la ceba, el pebrot verd, la carn de pebrot xoricer, una mica de tomata, la cansalada, uns taquets de xoriço i una punteta de bitxo i afegiu-hi una mica del brou de cocció així com farina. Afegiu-hi els caragols farcits i deixeu-ho bullir tot una estona tenint cura que no surti el farciment.

Pizza de caragols (Ingredients per a 4 persones)
1 base de pizza de 30 centímetres
Mig gra d'all, mitja ceba i 6 tomàquets madurs.
100 gr. de carn de caragol.
50 gr. de maneta de brou bullida i pernil salat,
Oli picant, mozzarella, pinyons, romaní i timó.
Preparació: Feu un sofregit amb les tomates, l'all i la ceba i afegiu-hi una mica de romaní i timó. Aboqueu tota la barreja damunt la base de la pizza, poseu-hi el pernil tallat a tires i la carn de caragol prèviament bullida. Cobriu la pizza amb la mozzarella ratllada i poseu-ho tot al forn durant uns 10 minuts. Quan estigui ben cuita la peça, cobriu-ho tot amb unes làmines de carpaccio de maneta de porc. Guarniu- ho tot amb uns pinyons fregits i una mica d'oli ben picant.

Caragols amb pebrots (Ingredients per a 4 persones)
1 kg. de caragols
Oli d'oliva, sal, 1 cullerada de sucre i 1 gotet de vi blanc,
2 grans d'all, 1 ceba petita, 5 pebrots secs i 4 tomates
Preparació:
Netegeu els caragols i poseu-los a coure. Poseu els pebrots secs a remull en aigua freda i peleu-los. Peleu i trinxeu bé la ceba, les tomates i els grans d'all. Bulliu oli en un cassola i daureu els alls, la ceba i les tomates. Salpebreu el sofregit. Afegiu-hi els pebrots pelats i en bocins. Aboqueu-hi el vi blanc i el sucre. Afegiu els caragols a la salsa. Deixeu la cassola a foc lent uns minuts i serviu-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada