VISITEU EL NOU BLOC « ELS PLAERS DE LA NATURA » Tot sobre la Mare Natura....................................................VISITEU EL NOU BLOC « ELS PLAERS DE LA NATURA » Tot sobre la Mare Natura....................................................

18 de novembre del 2010

Olla aranesa

Ingredients:
Un parell de patates de muntanya
Dos o tres pastanagues, 1/2 col i unes fulles d'api
Una ceba tendra i un parell de porros
Costella de vedella trossejada
Una cuixa de gallina amb pell
Un tros de cansalada viada
Una botifarra crua, una de negra i una de blanca
Un os de pernil
Mongetes seques i fideus del núm. 2
Una pilota aranesa(*)

Preparació del brou:
Preparem una olla grossa al foc amb força aigua i la fem bullir. Hi afegim la cuixa de gallina, l'os de pernil i la costella de vedella, durant la cocció anem escumant el caldo (L'escuma que es genera és una barreja de sang i de brutícia que pot quedar a la pell i l'hem d'eliminar). Hi aboquem les mongetes, i les deixem que vagin fent durant una mitja hora, afegint un bon grapat de sal grossa. Tallem les patates a daus i les verdures (la col, les pastanagues, l'api, la ceba tendra i els porros) a trossets no gaire petits, i ho afegim tot al brou.
Tallem a trossos molt petits la cansalada i una mica d'all picat, ho introduïm tot en el morter i ho aixafem amb la mà de morter. Hi afegim un polsim de farina i ho continuem treballant. Tirem aquesta picada al brou i la fem desfer, hi afegim les pilotes(*), i les botifarres (la crua i la blanca, la negra s'afegeix quasi al final) i ho courem uns 10 minuts més. Deixem reposar i apartem les carns, costella, gallina (amb això podem fer croquetes) així com les botifarres i les 'pilotes'.
Novament fem bullir l'olla, llavors afegim els fideus a l'olla, i ho deixem coure uns 10 minuts més (quan faltin 5 incorporem les botifarres i les pilotes a trossos, així com la botifarra negra sencera), i ja tindrem la nostra olla.

(*) Preparació de la pilota típica de la Vall d'Aran:
En un bol fondo hi col·loquem el pa sec i el remullem amb llet, Salpebrem generosament la carn de porc picada, ja que conte molt de greix. Afegim un ou i ho anem barrejant tot bé amb les mans, afegim un gra d'all molt petit picat i afegim, ara, un trosset del pa que hem remullat amb llet, el desfem amb les mans i l'anem barrejant. Piquem una mica de julivert i també l'hi afegim. Fem unes pilotes petites i les enfarinem. Preparem una paella amb oli i fregim les pilotetes. Un cop les tinguem marcades, les reservem.

Deixarem refredar l'olla, a la nevera i després en treure'm la capa de greix de la superfície. Aquest plat es millor menjar-lo d'un dia per l'altre.
Si la guardem a la nevera tapada amb paper film, ens pot aguantar ben bé una setmana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada